Franz Kafka- Preobražaj

In Glogpedia

by s29y2afny
Last updated 6 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Literature

Toggle fullscreen Print glog
Franz Kafka- Preobražaj

Favourite Verse

Preobražaj

Pripovijetka Fraza Kafke “Preobražaj” nosi u sebi alegorijsko značenje, a pouku s obzirom na cjelokupnu radnju, nije lako dosegnuti. Radnja je ispričana jednostavno i kronološki, a svi događaji su transparentni. Jedini odmah od stvarnosti krije se u Gregorovom preobražaju kada postane veliki crni kukac.

Franz Kafka rođen je u Pragu 3. srpnja 1883. godine, a kako je odrastao u sjeni očeva autoriteta to će kod njega zauvijek ostaviti neizbrisiv trag.Većinu svog književnog opusa oporučno je namijenio spaljivanju, ali je izvršitelj oporuke, odnosno književnik Max Brod to odbio učiniti. Radi se o Procesu, Zamku i Americi

Franz Kafka bio je književnik njemačkog jezičnog izraza i jedno od najznačajnijih imena suvremene svjetske literature i suvremenog romana. O tome svjedoči opširna literatura i činjenica da se svi poznatiji suvremeni romanopisci pozivaju upravo na njegovo djelo kao početak, odnosno izvor moderne pripovjedačke proze.

U Kafkinom djelu “Prerobrazba” prisutna je atmosfera nesigurnosti, straha, tjeskobe, nalik teškome i mučnome snu iz kojeg se nikako ne može probuditi. Oko likova je isprepletena mreža paradoksa iz koje se nikako ne daju razriješiti ni logički spoznati. Radi se o djelu u kojem se osjeća kafkijanska atmosfera.

Preobrazba (Die Verwandlung; 1915.)Umjetnik u gladovanju (Ein Hungerkünstler; 1922.)Proces (Der Prozeß; 1925.)Zamak (Das Schloß; 1926.)Amerika (1927.)

Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more u nama. F.K

Franz Kafka-Preobražaj

Bilješka o autoru


Comments