Fizica Culorilor

In Glogpedia

by andreeai
Last updated 7 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Physics

Toggle fullscreen Print glog
Fizica Culorilor

CULORILOR

fizica

CULOAREA este modul prin care creierul nostru interpreteaza diferite lungimi de unda a luminii din spectrul visibil.

Cum vedem culorile?Atunci când lumina se proiectează asupra un obiect, de exemplu o lamâie, obiectul absoarbe o parte din lumină și reflectă cealaltă parte. Proprietățile obiectului respectiv determină care lungimi de undă sunt reflectate și care sunt absorbite.Pentru o lămâie coaptă de exemplu, sunt reflectate lungimile de undă de aproximativ 570- 580 de nanometri. Acestea sunt lungimile de undă ale luminii galbene. Când ne uităm la o lămâie, lungimile de undă ale luminii reflectate determină culoarea pe care o vedem. Undele de lumină sunt reflectate pe coaja de lămâie și sunt proiectate apoi pe retina sensibilă la lumină din partea din spate a ochiului nostru. Acesta este momentul în care intervin celulele cu conuri.

Interferenta luminii.

Fenomenul de dispersie reprezintă dependenţa indicelui de refracţie de lungimea de unda (şi deci de culoarea luminii ). In dispersia “normală” , indicele de refracţie creşte odată cu scăderea lungimii de unda . In unele materiale (cianină sau fuxină) se produce dispersia “anomală” : indicele de refracţie scade odată cu scăderea lungimii de unda.

Interferența (în spectrul vizibil) este fenomenul de suprapunere a două sau mai multe unde coerente într-o anumită zonă din spațiu ducând la obținerea unui tablou staționar de maxime și minime de interferență. Pentru a obține un fenomen de interferență staționară, undele trebuie să aibă aceeași frecvență și să fie coerente, adică să aibă o diferență de fază constantă.Undele coerente sunt undele între care există relații constante în timp ( diferența de fază, amplitudinea), iar fenomenul de interferență se poate observa tot timpul. De gradul de coerență al undelor care interferează depinde staționaritatea și contrastul tabloului de interferență.

Franje de interferenta

Dispozitivul lui Young.

Dispozitivul lui Young este dispozitivul experimental tipic pentru divizarea frontului de undă şi constă dintr-un paravan plan opac P în care sunt prevăzute două aperturi (fante) aşezate simetric faţă de axul optic principal pe care se află sursa primară S, depinzând numai de lungimea de undă a radiaţiei incidente şi de parametrii geometrici (D,2a= l) ai dispozitivului, franjele fiind echidistante.Cercetatorul Young a conceput in 1802 un model experimental care demonstra interferenta, utilizind o sursa punctuala de lumina So, ce trimitea radiatia luminoasa catre doua fante lungi, paralele si inguste (doua izvoare coerente de lumina), S1 si respectiv S2, iar rezultatul era observat pe un panou de proiectie, unde aparea sub forma unor benzi inguste luminoase alternind cu benzi intunecoase.


Comments

    There are no comments for this Glog.