Fair Trade

In Glogpedia

by anja166
Last updated 7 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Explorers and Discovers

Toggle fullscreen Print glog
Fair Trade

Nije svakačokolada ista. Recimo, da bi nastala jedna čokolada koju s guštom jedemo svaki dan, djecu u Africi mjesecimaizrabljuju na plantažama kakaovca. No ima i čokolada proizvedenih na pošteniji način. Treba samo dobro čitatietikete.

Brojna izvješća govore o djeci u dobi od 5 do 17 godina koja rade na plantažama kakaovca diljem Afrike. U Obali Bjelokosti, koja je najveći svjetski proizvođač kakaovca, česta je pojava prisilnog i neplaćenog rada djece. Ove djevojčice i dječaci rade u iznimno teškim i okrutnim uvjetima, izložena batinama, jedući najčešće samo obrok spravljen od kukuruznog brašna. Nerijetko se radi o djeci koja su žrtve trgovanja ljudima te su nakon dugog radnog dana zaključavana kako bi se spriječio njihov bijeg.

FAIR TRADE Nije svaka čokolada ista!

Fair Trade (pravedna trgovina) je organizacija kojoj je cilj umrežiti proizvođače i distributere proizvoda širom svijeta, kako bi trgovina bilahumanija, a radnicima koji sudjeluju u tom lancu jamčila sigurnu i poštenu plaću. Zvuči dobro, ali koliko je idejazaista provediva danas, to je druga priča.

Stvaranje humanijeg i pravednijeg društva.

World Fair Trade Day (WFTD)- Dan svjetske pravedne trgovine obilježava se 9. svibnja.

Jeftina radna snagaDjeca izložena teškom radu, naročito su čest prizor u poljoprivredi, tvornicama i rudarstvu. Velik broj djece radi na plantažama kakaovca, kave, pamuka, čaja itd. Mališani često rade u ekstremno nesigurnim uvjetima u kojima postoji stalna opasnost od fatalnih nesreća. Nerijetko su osuđeni na prerano mentalno i emotivno sazrijevanje, nepismenost, život u siromaštvu, te razne zdravstvene tegobe.

Fairtrade certifikat koji jamči transparentan proizvodni lanac, zdravstvenu zaštitu radnika, zaštitu trudnica i majki u proizvodnom pogonu


Comments

    There are no comments for this Glog.