Explozii De Raze Gamma In Univers

In Glogpedia

by Stefaaniaa
Last updated 5 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Physics
Grade:
8,9,10

Toggle fullscreen Print glog
Explozii De Raze Gamma In Univers

Universul ar putea fi un loc mai singuratic decat se credea anterior. Din cele aproximativ 100 de miliarde de galaxii observabile din Univers, doar unul din 10 poate sustine viata complexă care se găseşte pe Pamant, sustin mai multi astrofizicieni intr-un articol publicat pe site-ul sciencemag.org. Peste tot, exploziile stelare cunoscute sub numele de exploziile razelor gamma, sterg in mod regulat orice forme de viată mai elaborate decat microbii. Exploziile, de asemenea, sunt responsabile pentru un Univers lipsit de viata, la miliarde de ani dupa Big Bang, spun cercetatorii.

Explozii de raze Gamma in Univers

Doi cercetători, Tsvi Piran (Israel) si Raul Jimenez (Spania) au determinat că densitatea mare de stele din mijlocul galaxiei fac ca planetele din sistemele solare situate la aproximativ 6.500 de ani-lumină de centrul galactic să aibă o sansă de 95% de a suferi o explozie mortală de raze gamma într-un miliard de ani. In general, cercetătorii au ajuns la concluzia că viata este posibilă numai in regiunile exterioare ale galaxiilor mari (propriul nostru sistem solar este la aproximativ 27.000 de ani-lumină de centrul galactic.)

Lucrurile sunt chiar mai sumbre in alte galaxii. Comparativ cu Calea Lactee, majoritatea galaxiilor sunt mici si au un nivel slab de metalicitate (adică un nivel scăzut de elemente mai grele decat hidrogenul şi heliul); un nivel scăzut de metalicitate insemnand posibilitatea extrem de mare de aparitie a exploziilor de raze gamma. Ca urmare, 90% dintre galaxii au prea multe explozii de raze gamma pentru a sussine viata.

Oamenii de ştiinţă au meditat mult timp asupra ideii afectarii Pamantului de catre o explozie de raze Gamma. Exploziile au fost descoperite in 1967 de către sateliti destinaţi să monitorizeze testele de arme nucleare. Astfel, s-a aflat că există două tipuri de explozii: exploziile scurte de raze gamma, ce durează mai putin de o secundă sau două, ele aparand cel mai probabil atunci cand doua stele neutronice sau gauri negre se prabusesc una in cealaltă. Exploziile lungi de raze gamma dureaza zeci de secunde si apar atunci cand stele masive explodeaza; desi ele sunt mai rare decat cele scurte, aceste explozii elibereaza de aproximativ 100 de ori mai multa energie.Exploziile de raze gamma creeaza un lant de reactii chimice care ar distruge stratul de ozon din atmosfera unei planete. Cu acest gaz protector cazut, radiatiile ultraviolete ale soarelui ajung pe planeta respectivă, astfel incat viata nu ar avea nicio sansa sa supravietuiasca


Comments

    There are no comments for this Glog.