Electromagnetism

by AlinaAlessandra
Last updated 9 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Physics
Grade:
11

Toggle fullscreen Print glog
Electromagnetism

O particulă încărcată cu o sarcină pozitivă atrage o particulă încărcată negativ, tinzând să accelereze spre aceasta. Daca aceasta întâmpină rezistentă din partea mediului prin care trece, viteza sa se micsorează iar mediul suferă o încălzire. Posibilitatea de a mentine un flux electric ce ar continua să conducă particulele încărcate cu sarcini a fost observată de fizicianul italian Alessandro Volta în 1800. Clasica teorie a unui circuit simplu presupune ca cele două borne ale unei baterii să fie încărcate cu sarcini diferite, ca o consecintă a proprietătilor interne ale acesteia.

Electromagnetismul este acea ramură a fizicii care studiază sarcinile magnetice si electrice, câmpurile create de acestea (electric si magnetic), legile care descriu interactiunile dintre acestea.

Electromagnetism

Ramurile principale ale electronagnetismului sunt:-Electrostatica, care se ocupă cu studiul sarcinilor electrice aflate în repaus si al câmpurilor generate de acestea.-Electrodinamica, care se ocupă cu studiul sarcinilor aflate în miscare, precum si al câmpurilor generate de acestea.-Magnetismul, care se ocupă cu studiul câmpului magnetic.

Primele concepte asupra magnetismlui bazate pe existenta a doi poli magnetici au apărut în secolul XVII si în mare parte datorită experimentelor lui Coulomb.Prima legatură între magnetism si electricitate a fost făcuta prin intermediul experimentelor fizicianului danez Hans Christian Oersted, care în 1819 a descoperit că un ac magnetic poate fi deviat cu ajutorul unui conductor sub tensiune electrică. La o săptâmană de la aflarea acestei descoperiri, cercetatorul francez Andre Marie Ampere va demonstra că doi conductori purtători de curent electric se vor comporta ca si cei doi poli ai unui magnet.


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.