El Arenque Vojo

In Glogpedia

by busquets29maria
Last updated 6 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Book Reports

Toggle fullscreen Print glog
El Arenque Vojo

Sinopsi:Aquest llibre és un àlbum il·lustrat de 24 pàgines en les quals no hi ha mots. Totes les pàgines representen una mateixa seqüència on només canvien les accions dels personatges.És un llibre molt atractiu per al desenvolupament de la imaginació, perquè com diu la sinopsi del conte: “Estiguis on estiguis, prop de tu hi ha històries. Moltes històries. Tantes com a persones. Però les veiem? De vegades sí. I en això consisteix aquest llibre. Al principi, la primera vegada, només veuràs l'areng vermell. Un pretext per distreure't, un joc, gairebé una broma. Però, en el fons, és la teva mirada. L'areng ets tu, és qualsevol que miri aquestes pàgines. Vols intentar-ho?

Autor: Gonzalo Moure TrenorIl•lustradora: Alicia VarelaEditorial: Ediciones SMLloc d’edició: Boadilla del Monte (Madrid)ISBN: 9788467556858Col•lecció: Àlbums il•lustratsPàgines: 24 sense numerar.Format: Cartró

Aspectes literaris: Tema principal: Imaginació. Portada: Mostra el parc amb l’areng vermell, a més hi ha el títol del llibre, el nom de l’autor, la il·lustradora i el símbol de l'editorial.Guardes: Només hi ha al final del llibre i mostra petits arengs, referència completa, proposta d’històries per l’autor i direcció online per fer aportacions.Llom: Símbol de l'editorial, nom i cognoms de l’autor i la il·lustradora, dibuix de l’areng i el títol del llibre.Contraportada: dibuix del parc amb la sinopsi.S’utilitza la narrativa visual per anar narrant unes seqüencies d’imatges que van fent histories, és a dir, la lectura es fa a través d’imatges i al mateix temps s’inicia la comprensió d’aquestes. Però la història pot tenir tantes interpretacions com lectors hi hagi. A més, per ajudar als lectors a iniciar-se al món imaginari, l’autor també afegeix una proposta escrita al final del llibre, que són 7 històries diferents, narrades amb precisió de paraules i pocs adjectius.Les il·lustracions són senzilles, molt visuals, expressives i ocupen tot el llibre, la qual cosa permet al lector sentir-se més proper a la història. La il·lustradora utilitza tons suaus menys en l’areng que és un to vermell més viu.L’argument de la història és fàcil de seguir, ja que segueix una estructura lineal, o sigui, no hi ha salts cronològics i està dividida en seqüencies que la fan més accessible per als infants. A més, les situacions (temàtica) dels personatges són quotidianes, facilitant la comprensió i invita a la identificació personal.En aquest àlbum il·lustrat els personatges tenen un fort pes en la narració. Es poden identificar de dos tipus: els personatges que narren situacions més quotidianes i familiars com: els nens que juguen, el músic, la parella que conversa, el ciclista… i els personatges amb un to més fantàstic, com: el núvol negre que persegueix a una dona o l’areng que va passant per tots els llocs, mantenint un segon pla de les històries.

Maria Busquets Ayllón.Grup 61, seminari A.Didàctica de la llengua escrita i la literatura en educació infantil.

Activitat proposada: A la primera sessió l’adult presenta l’àlbum als infants. Seguidament projecta les imatges a la pissarra digital per facilitar que cada infant pugui veure tota la pàgina.Després es realitza una tertúlia amb els infants, preguntant i iniciant un debat de les històries que veuen, què els ha cridat més l’atenció, que els ha agradat més, si es senten identificats amb algun personatge, si s’han fixat només en un personatge concret o en varis, què és l’areng vermell i què fa... Si es necessita, es realitzarà un altre visionat de l’àlbum. L’adult sempre adoptarà un paper de mediador-conductor perquè els infants arribin a una conclusió amb l’areng vermell, és a dir, hauran d’arribar a la conclusió que tots som l’areng vermell, ja que si ens parem i observem podem veure moltes històries, tantes com veiem. Seguidament l’adult penjarà com un mural totes les pàgines de l’àlbum a la classe i deixarà a l’abast el conte.En la segona sessió, és poden fer una de les dues propostes o les dues:-Primera proposta: els infants ja hauran treballat l’àlbum, per tant, realitzaran una màscara d’areng vermell amb l’objectiu que els infants se la posin per veure les històries del seu voltant i més tard les representin com a l’àlbum.-Segona proposta: Entre tots creïn una història: l’adult els va indicant els elements necessaris per crear-la (personatges, títol...) i els infants realitzaran una pluja d’idees i tot seguit faran la història definitiva. Després es reparteixen en petits grups les il·lustracions que necessita la seva historia i a més fan el muntatge d’aquesta. Un cop acabat l’àlbum es faran còpies per a què els infants se les emportin a casa. En aquesta activitat els infants treballaran la creativitat, l’expressió i construcció d’una història.Objectius comuns: Fomentar la creativitat i l’expressió mitjançant diferents llenguatges: visual, plàstic i oral. Reflexionar sobre la creació i construcció d’una història i sobre quins elements en formen part.

El millor àlbum il·lustrat del 2012 per Babelia.http://goo.gl/HTN5Q0

Perquè no tots veiem el mateix en els mateixos llocs.Si vols explicar la teva història, aquesta que estan al parc i que tu has vist, es pot fer aquí: http://www.literaturasm.com/el_arenque_rojo.html

Anàlisi i proposta de mobilització d’un llibre infantil. Curs: P5.


Comments

    There are no comments for this Glog.