Dražen Petrović

In Glogpedia

by Baranic
Last updated 8 years ago

Discipline:
Health & Fitness
Subject:
Sports

Toggle fullscreen Print glog
Dražen Petrović

Timeline

Timeline

Rođen je 22.listopada 1964.Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku.Mada su se za punoljetnog Dražena borili mnogi klubovi iz bivše Jugoslavije, on je potpisao za zagrebačku Cibonu, klub u kojem je igrao njegov brat.Fenomenalne igre u Europi nisu ostale nezamjećene među skautima sjevernoameričke profesionalne lige. Košarkašku zvijezdu iz Hrvatske privolili su u svoje redove 1990. godine kada je Dražen postao član Portland Trail Blazersa.Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA.Umro je 7.lipnja 1993.

Tragična smrt

1984. - Olimpijske igre 1988. - Olimpijske igre1992. - Olimpijske igre1986. - Svjetsko prvenstvo1990. - Svjetsko prvenstvo 1987. - Europsko prvenstvo1989. - Europsko prvenstvo

Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je stravična prometna nesreća u kojoj je Dražen izgubio život u 29. godini, u naponu svoje karijere. Smrt „Amadeusa, košarkaškog Mozarta“, odjeknula je kao prava eksplozija u javnosti.Za upravljačem je bila Draženova tadašnja djevojka, njemačka manekenka mađarskog porijekla Klara Szalatzy, a u automobilu se nalazila i turska košarkašica Hilal Edebal[5], koja je zavrsila s teškim ozljedama mozga; poginuo je samo Dražen. Dražena i Klaru upoznala je zajednička prijateljica u New Yorku, a vrlo brzo Dražen i Klara postali su par. Nekoliko godina nakon Draženove pogibije Klara Szalatzy udala se za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa.Na početku NBA sezone 1993./94. Draženov dres s brojem 3 umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa. Tadašnji trener Netsa Chuck Daly na ceremoniji rekao je:"Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti."

Najviše poena

Dražen Petrović je u karijeri osvojio mnogo titula, vlasnik je pregršt individualnih priznanja, oborio je mnoge rekorde. Jedan, koji je vrlo specifičan i vredan pažnje, je rekord u broju poena na prvenstvenoj utakmici. U sezoni 1985/86 Dražen Petrović je u prvom kolu protiv Olimpije postigao 112 poena.

DraženPetrović

Biografija

Sudjelovanja


Comments

  • ip328654160566c300d184 6 months ago

    ip328654160566c300d184's avatar

    I love basketball. This is a very interesting and fascinating mountain that is always interesting to watch. Even now I like to run and play this game. However, lately I am more and more interested in basketball as a game I bet on sports on this site https://in.1xbet.com/ I like that here I have the opportunity to try my luck and see if I'm lucky enough to win a great prize.