DGNDG za 2012.g Idis Turato - Nest and Cave House

In Glogpedia

by tobiassipos98
Last updated 6 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Architecture

Toggle fullscreen Print glog
DGNDG za 2012.g Idis Turato - Nest and Cave House

Your text here

Your text here

Your text here

IDIS TURATONest and Cave house, Volosko, Nova cesta

Dobitnik Godišnje nagrade „Drago Galić“ za 2012. godinu

O nagradi:Godišnja nagrada „Drago Galić“->za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu kalendarsku godinu (npr. u veljči 2014. objavljuju se nominacije autora za djela realizirana od 01.09.2012. predhodne do 01.09.2013. tekuće godine )->1983. ustanovilo je Predsjedništvo SAH-e (Saveza arhitekata Hrvatske)->dodjeljuje je UHA (Udruženje hrvatskih arhitekata)->oblika je plakete s likom arhitekta Drage Galića (rad akademskog kipara Kažimira Hrastea)->nosi ime po arhitektu, dobitniku nagrada "Viktor Kovačić" i "Vladimir nazor" za životno djelo->Drago Galić -> rođen 9. listopada 1907. u Zagrebu i umro 3. listopada 1992. godine. -> hrvatski arhitekt i sveučilišni nastavnik -> Najznačajnija djela: Stambena zgrada, Uglovnica, Vukovarska ulica, Zagreb 1953. Svačićev trg, Zagreb 1953.

O autoru:->Biografija:->rođen je 10. siječnja 1965. godine u Rijeci->Godine 1991. diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu->Profesor na GAF-u Split.->Autor je više stručnih članaka i kritika objavljenih u časopisima Oris i Čovjek i Prostor, Prostor, Novi list, Jutarnji list, Vjesnik. Sa sašom Randićem jedan je od autora knjige Moderna arhitektura Rijeke i Sušaka, izdavača Moderne galerije u Rijeci.->Radovi su mu objavljeni u nizu domaćih te stranih knjiga, revija i stručnih časopisa: Čovjek i Prostor, Oris, Domus, Area, Abitare (Italija), Casabella, Architectural Review (GB) ,a+u , GA document (japan) 10A (Nizozemska), Domes (Grčka), Arquitecturaviva (Španjolska), Proektinternational (Rusija).->Najznačajnija djela:Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb 1999. godina Aula Ivana Pavla II, Rijeka 2008. godina Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

O ostvarenju:->Kuća je stoga sklopljena od dva rudimentarna “gotova elementa”->Ukopane betonske kutije, i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji. ->Kuća konzolom od 17 metara predstavlja zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja. ->Ukopana špilja suterena pokrivena je zemljom i zelenilom, oklopljena kalanim kamenim stjenama, te se putem malih otvora i pukotina otvara na okoliš kuće i vrt. ->Ispod konzole stvoren je dnevni boravak kuće koji je zaštićen od sunca i kiše te omogućuje stalni život, druženje, blagovanje, rad, odmor, te eventualno samovanje na otvorenom.

Nagrade i priznanja: ->Nagrada za projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, 2004.godina->Nagrada za projekat hotela u Rovinju, 2007. godina ->1. Nagrada za projekt gradske garaže sa parkom i poslovnim centrom u Poreču, 2007. godina -> Ravnopravna 1. nagrada za poslovnu zgradu «Adris» u Zagrebu ->Nagrade «Piranesi» Piran, Slovenija 2005. godine za OŠ «Fran Krsto Frankopan», Krk ->Nagrada «Vladimir Nazor» 2005.godine za OŠ «Fran Krsto Frankopan», Krk. ->Nagrada «Viktor Kovačić» za najbolje arhitektonsko ostvarenje 2008. godine za Pastoralni centar Trsat i aulu Ivana Pavla II, Rijeka; ->Nagrada «Viktor Kovačić» 2009. godine za dječji vrtić "Katarina Frankopan" Krk

->Ispod konzole stvoren je dnevni boravak kuće koji je zaštićen od sunca i kiše te omogućuje stalni život->U neposrednoj blizini špilje i gnjezda nalazi se duguljasti bazen za duga plivanja.->Na spoju ovakva dva Gotova Elementa urezan je i zabijen snažni svjetlarnik-tuljac koji uvodi sjeverno svjetlo na stubište,te definira sjecište pravaca ulaza za utomobile i ulaza za stanovnike. ->Ove tri za kuću važne prostorne i funkcionalne silnice definiraju pojavnost kuće prema ulici, cesti, okolici i pogledu prolaznika kojima se ne želi u cijelosti pokazati i otvoriti.->Kuća se postepeno i višeslojno otkriva, te definira razna mjesta i prostorne osjećaje.

Izradio: Tobias Šipoš 3.a2Mentorica: Branka Frey d.i.a.


Comments

    There are no comments for this Glog.