De vrouwen van Peter Paul Rubens

In Glogpedia

by Freekjoep
Last updated 6 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Artist Biographies
Grade:
10

Toggle fullscreen Print glog
De vrouwen van Peter Paul Rubens

We kennen ze allemaal wel. De mollige vrouwen op de schilderijen van Rubens. In ons stukje gaan we verder in op de vrouwen van Rubens en zijn obsessie van vrouwen in het algemeen. Peter Paul Rubens werd geboren in Siegen. Een jaar na zijn geboorte verhuisde hij met zijn gezin naar Keulen waar zijn vader 10 jaar later overleed. Hierna verhuisden ze terug naar Antwerpen. Na een aantal reizen te hebben gemaakt naar het buitenland, trouwde hij in 1609 met Isabella Brant. In 1626 overleed zij, en 4 jaar later trouwde hij met Hélène Fourment, waaruit vier kinderen ontstonden. 30 mei 1640 overleed hij in het Rubenshuis in Antwerpen.

Rubenshuis

In het Rubens huis heeft de enige echte Rubens gewoond. Helaas hadden we geen plaats meer voor een uitgebreide plattegrond, dus om u een indruk te geven van hoe het er uit ziet, hier een filmpje:

Citaten Rubens

''I paint a woman's big rounded buttocks so that I want to reach out and stroke the dimpled flesh.''''Painting a young maiden is similar to cavorting with great abandon. It is the finest refreshment.''

Ruben's vrouwen

Over Rubens

Isabella Brant

Isabella Brant was de dochter van Jan Brant en Clara de Moy. Ze was de eerste vrouw van Rubens en trouwde met hem in 1609. Rubens en Brant kregen drie kinderen, voordat ze op 34-jarige leeftijd overleed aan de pest.

Helene Fourment

Dit is dr. Helene Fourment, tweede vrouw van Rubens. Ze pas 16, toen ze de toen al 53 jarige kunstenaar in 1630 trouwde. De famillies kenden elkaar via Familie en zakenrelaties en zo is hun relatie tot stand gekomen. Ze kregen samen vijf kinderen. Fourment is echter na de dood van Rubens nog een keer getrouwd geweest.

Je hoeft maar Rubens op google afbeeldingen in te toetsen en je ziet het al: naakte, mollige vrouwen. Hier een paar voorbeelden van zijn schilderijen om dit te illustreren. Daaronder nog wat citaten van Rubens die te maken hebben met vrouwen.

Het element uit het huis van Rubens dat we hebben gekozen om uit te lichten in onze poster is het standbeeld van een vrouw op de achterwand van het huis.


Comments

    There are no comments for this Glog.