De spijsvertering

In Glogpedia

by ollevie
Last updated 6 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Human Anatomy
Grade:
5

Toggle fullscreen Print glog
De spijsvertering

Tijdens de Spijvertering maakt het eten een lange reis door je lijf. Die reis duurt drie tot vijfe uuren. Het eten begint zijn reis in de mond, waar het goed gekouwd wordt. Dan gaat het goed gekouwde eten naar de keel toe,die brengt het eten naar de slokdarm. De slokdarm is een lange pijp die van de keel naar de maag. Het eten valt niet zomaar naar beneden. Sterke spieren in de wand van de slokdarmzorgen dat het eten telkens een beetje opschuift. Je maag is de poslagplaats voor het eten. Waaneer je maag vol is stuurt het een singaal naar de hersenen dat het de maagzuur maar in de maag komt. Het eten blijft teminste 1 tot 2 uur in de maag. Het maagzuur zorgt er voor dat het de piep kleine bacterie dood gaan. De spieren in de maagwand blijven het eten kneden en omwoelen. Ze maken een dikke brij en duwen het stukjes bij beetje de dunne darm in. De dunne darm is maar liefst zes meter lang. In de dunne darm is het eten zo klein geseden dat het in de bloodvaten kan gaan. de rest van het voedsel gaat naar de dikke darm. De rest van het voedsel wordt verandert in poep dat naar de eind darm gaat en dan gaat de poep uit je ligaam.

Hoe het er uit ziet

De spijsverteringDoor Olivia Levie

Een windje is een soort gas die in jou dikke darm wordt gemaakt en die eruit komt door jou eind darm.

In het spijsverteringstelstel wordt voedsel steets in kleinere stukjes verdeeld tot dat het in je bloed kan geraken Poep is wat er over blijft van het voedsel

Wat is poep ?

Waarom laat je boeren en windjes ?

Hoe werkt het ?

Wat heb je nodig om gezond te blijven ?

Waarom moet je eten ?

Wat gebeurt er in de spijsvertering ?

BronnenSpijsvertering. School Tv. NTR, 21 Mar. 2012. Web. 20 Apr. 2015. .

BronnenSpijsvertering. Harmelen,Nl: Corona/Ars Scribendi, 2004. Mijn Lichaam. arsscribendi. Web. 30 Apr. 2015. .

Om gezond te blijven moet je een beetje van alles eten maar wel minder van snoep en chocolade maar wel meer bruin brood,pasta,groenten,fruit en rijst eten. Net als een auto moet benzine hebben om te werken ons lichaam heeft gezond eten nodig want dat geeft ons energie om te werken.

Weet jij het antwoord op deze vragen ?Deze pooster helped jouw om het antwoord te vinden.

BronnenSpijsvertering. Schooltv. NTR, 3 Nov. 2011. Web. 22 May 2015. Spijsvertering. 2008 ed. Groningen: Wolters Noordhoff, 2008. Print. De ruiter's documentatiecentrum 195.


Comments

    There are no comments for this Glog.