De jongen die tien consentratiekampen overleefden

In Glogpedia

by Danterui
Last updated 6 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Book Reports

Toggle fullscreen Print glog
De jongen die tien consentratiekampen overleefden

Joden worden zonder reden van de straat geplukt en in de vrachtwagens geladen, maar niemand weet waar ze naartoe gaan. Onder de bewoners gaan vele geruchten over wat er met ze gebeurt. De ene gedachte nog erger dan de ander.

De jongen die 10 concentratiekamp-en overleefde

Yanek mag niet meer naar school, en zijn buurt verandert langzaam in een getto met alleen maar joden. Yanek gaat met zijn familie boven op het dak van hun appartementencomplex ineen duiventil wonen omdat er geen plaats meer is in hun oude appartement.

Als Yanek 13 word en hoord dat zijn vader en moeder afgevoerd zijn door de duitsers stort zijn hele leven in. ineens is het heel stil in de duiventeel en alleen hij zijn oom moshe en tante Helena zijn nog over. dat ging 6 maanden zo verder todat Yanek op een dag weer thuis kwam en zag dat oom Moshe en tante Helena weg waren nu was Yanek echt helemaal alleen geen familie meer enniemand om hem heen hij moet nu zichzelf redden

Yanek is 10 jaar oud als de duitsers Polen binnenvallen in 1939. niet iedereen neemt dit sirieus, en denkt dat het een paar maanden voorbij zal gaan, maar het leven begint nu voor Yanek heel erg te veranderen.

Het duurt niet lang en ook Yanek word afgevoerd en meegebracht naar een werkamp(werkamp plaszow. maar daar komt hij oom moshe tegen en Yanek krijgt weer een beetje hoop. Oom Moshe leert Yanek allerlij dingen om te kunnen overleven in een werkkamp. Maar op een uitzichtloze dag kwam Yanek terug van zijn werk en hoort dat die dag zijn oom was doodgeschoten door generaal goeth, yanek stort in van verdriet en die dag daarna krijgt hij te horen dat hij naar een nieuw werkkamp gaat( werkkamp Birkenau). Daarna komt hij nog terecht in acht andere werkkampen onderandere Werkkamp auschwich, Sachenhausen, Bergen-Belse en Buchenwald.

Op een uitzichtloze dag worden Yanek en de rest van het kamp wakker maar er zijn geen duitsers meer er was helemaal niemand te zien. Yanek doet de deur van zijnbarak open maar nee niemand te zien. niet iedereen vertrouwd het en blijven in de baraken maar Yanek gaat wel naar buiten. Mischien was het een val en werd ie dood geschoten maar daar dacht hij niet aan. Opeens hoorde Yanek het geluid van tanks en schoten zouden de duitsers terug komen om hem te doden zouden ze allemaal dood gaan? Yanek wist het niet maar de soldaten hadden geen grijs pak aan deze hadden een ander pak aan met de Amerikaansche vlag op hun schouder. de amerikanen kwamen hun redden! Yanek en de rest werd uit het kamp gehaald en gingen naar Munchen hij lag voor het eerst zinds 6 jaar weer in een nieuw bed met een kussen en lakens hij wist zelfs niet eens meer hoe hij een bed op moest maken. die avond had hij voor het eerst zinds 6 jaar weer gewoon voedsel. Maar in zijn Appartenment zag hij licht branden het was tante Helena en oom Pim! Yanek sprong een gat in de lucht van blijdschap. Maar hij kreeg toen te horen dat zijn vader en moeder waren vergast door de duitsers. Yanek viel op de grond en moest toen heel hard huilen. Hij had het overleefd het is hem gelukt. Die avond vroeg oom Pim of Yanek bij hun wilde komen wonen en Yanek leefde nog lang en gelukkig

Mijn Mening Ik vond het boek zeer facinerend om te lezen. Het verhaal vond ik erg mooi en leerzaam. Het boek heeft in mijn ogen de concentratie kampen in een nieuw daglicht gezet. mijn gedachte eerst was altijd dat ik dacht dat het lang niet zo erg was dan dat in het boek is gebleken uit eigen ervaring van Yanek. dat je elke dag moet vrezen voor je leven en niet zeker bent van je toekomst vind ik heel erg.

De video'sWaarom heb ik voor dit nummer gekozen?Ik heb gekozen voor dit nummer omdat het veel samenvat van wat er in het boek gebeurt. In het lied word gezegd when i see you again dat betekend wanneer ik je weer zie. Dat vind ik een hele belangrijke zin die de tekst goed samenvat.

Alan Gratz is geboren op 27 januarie 1972 in Knoxville,Amerika.Alan zat op de universiteit van tennessee.Hij heeft 1 boek uitgegeven:De jongen die 10 concentratiekampen overleefde.Hij woont nu in noord Carolina

Foto 2Het Geweer:Het geweer symboliseert het vechten in de oorlog van de Duitsers tegen de wereld. In de tijd van de oorlog, was je nooit veilig. Elke dag moeten vrezen voor je leven en om de minuut geluiden van geweerschoten horen is niet bepaald een pretje.Stukje zinnen uit het boek:Ik zat aan tafel te luisteren naar de radio met mijn familie. we hoorden op de radio dat de duitsers Krakauw binnen waren gevallen. nog geen minuut daarna hoorden wij geweerschoten. voor ik het wist liepen de duitsers door de straten heen.

Foto 1Het hakenkruis:Dit symboliseert het duitse leger in de oorlog. Ze winnen veel en komen tot aan Krakauw.Zin uit het boek:Ik zit aan tafel en luister naar de radio. Ze zeiden dat de duitsers Krakauw waren binnengevallen. Nog geen minuut later lopen de duitsers door de straten van Krakauw.

Foto 4De Amerikaanse vlag:Dit symboliseert het Amerikaanse leger die Yanek bevrijd uit het werkamp. de oorlog staat op het punt om te stoppen.Yanek heeft het overleefd!Zin uit het boek:Ik hoorde geluiden en liep naar buiten maar er was niemand! Niemand durfde naar buiten te lopen maar daar dacht ik niet over na. Ik zag ineens truks voor mij heen rijden Maar ze hadden geen grijs pak aan!

Foto 5De witte vlag:Dit symboliseert de vrede die de duitsers uiteindelijk aanbieden aan de Amerikaanen.Ze hebben de oorlog gewonnen en het overleefd en Yanek ook.Zin uit het boek: We worden mee genomen door het Amerikaanse legeren worden afgezet. we weten niet waar we zijn maar een ding weten wij wel: "We hebb en de oorlog overleefd en we zijn eindelijk vrij".

Foto 3Duiventil:Dit symboliseert de duiventil waar Yanek en zijn familie in wonen drie jaar lang. Ze zoeken onderdak en komen bijna niet naar buiten. Maar er moet eten gehaald worden.Zin uit het boek:Ik was net klaar met werken en liep terug naar huis. toen ik aankwam in de duiventil zag ik niemand. Ik klopte op de deur en tante Helena deed open. ze zei dat mijn ouders waren afgevoerd.


Comments

    There are no comments for this Glog.