De Aanslag

In Glogpedia

by ElieDR
Last updated 6 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Book Reports

Toggle fullscreen Print glog
De Aanslag

Door: Harry Mulisch

De Aanslag

hoe snel kwam alles naar bovenkan het nog niet gelovendie zinnen gaven alles aanen kwamen voorbij als een woeste orkaanhet kwam allemaal met geweld omhoogik hield het niet meer droogde verleden tijdraak je dus nooit kwijtalle pijn die je vroeger is gegevenga je weer opnieuw belevenvoor iedereen nu verjaartmaar wel voor altijd schuldig verklaart...

Harry mulisch verwoordt prachtig de innnerlijke veranderingen en gevoelens van het hoofdpersonage en weet ook een goedgevonden verhaallijn uit te schrijven die er ook voor zorgt dat je als lezer ook zelf begint na te denken over wie schuldig is en wie niet. Dit vind ik een mooi pluspunt aan het boek.

Het hoofdpersonage is eerder een antiheld, omdat je als lezer je jezelf liever niet vereenzelvigt met het hoofdpersonage door de gruwelijke gebeurtenissen die hij heeft moeten meemaken. Hij is in het begin van het verhaal een volgzame, onwetende jongen, maar doorheen het verhaal wordt hij een rustige, intelligente man die moelijk en ook vaak onbewust over de oorlog praat. De aanslag speelt zich af in het kleine dorpje Haarlem nabij Amsterdam waar hij na de gebeurtenissen komt inwonen bij zijn oom en tante ook gaat hij een tijdje op vacantie in zijn huis in Italië . Deze ruimte is sfeerscheppend ,omdat hij na het trauma tijdelijk wordt ondergebracht in een donkere ondergrondse cel waar haar hij contact maakt met een bijzondere vrouw ook het overige deel van het boek is sfeerscheppend .Het verhaal wordt verteld vanuit een personeel vertelstandpunt. Het verhaal speelt zich af tussen het jaar 1945 en 1981.

Leidmotieven:Het belangerijkste leidmotief doorheen het verhaal zijn dobbelstenen, want deze komen altijd voor op belangrijke momenten in het leven van Anton. Ze staan voor het toeval, meerbepaald voor het feit dat hij de mensen van de aanslag opnieuw tegenkomt en dat de moord precies in zijn straat gebeurt. Daarnaast zijn er ook zaken van de bewuste avond van de aanslag die terugkomen in het leven van Anton. Een voorbeeld hiervan zijn de kruidnagels tegen de tandpijn en de as van de kachel.

Thematiek:Op het einde van de oorlog wordt fake ploeg in Haarlem dood geschoten in een hinderlaag. De familie Steenwijk die vlakbij woont krijgt hiervan de schuld en wordt in koelen bloede vermoord en hun huis wordt in brand gestoken. Alleen Anton overleeft deze aanslag en moet proberen zijn leven weer op de rails te krijgen. Doorheen zijn verdere leven verwerkt hij zijn trauma stilaan door ontmoetingen met alle mensen die iets met de aanslag te maken hebben en hij leert zo ook hun kant van het verhaal kennen.


Comments

    There are no comments for this Glog.