Crna rupa

In Glogpedia

by Michelle0109
Last updated 7 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Astronomy

Toggle fullscreen Print glog
Crna rupa

Crna rupa s masom manjom od tri Sunčeve mase ne može nastati ni pod utjecajem enormnog vanjskog pritiska. Taj pritisak bi morao sabiti protone na još veću gustoću, a to je već teško prihvatljivo. Npr. za Sunce mase m=2×1030 kg Schwarzschildov polumjer daje 3 km, obujam takve mase je 1,13×1011 m3 i u taj prostor stane samo 3,6×1029 kg tvari gustoće protona, stoga bi se protone trebalo sabiti na pet puta veću gustoću.

Napravila: Michelle Korenić 2.GLiteratura: Wikipedia, Youtube, Znanost.geek, Znanost.org

CRNA RUPA

Jedna od teorija koja opisuje Crne rupe je i Einsteinova Opća teorija relativnosti. Ona govori da masa zakrivljuje prostorvrijeme, i da što veću masu neko tijelo ima, to mu je gravitacija veća. Crne rupe se smatraju najgušćim, a time i najmasivnijim objektima u svemiru, dakle, njihova je gravitacija najveća. One toliko zakrivljuju prostor da im čak ni svjetlost ne može pobjeći.

Crna rupa ili crna jama (engl. black hole) je nebesko tijelo čija je druga kozmička brzina veća od brzine svjetlosti tako da ga ni svjetlost ne može napustiti. Prostor u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se, nakon što pređe granicu crne rupe, ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase.

UVOD

FIZIČKA SVOJSTVA

TEORIJA

GustoćaVeličina, tj. masa ovisi isključivo o prosječnoj gustoći tvari. Za graničnu vrijednost se može uzeti gustoća od 22000 kg/m3, tj. najveća poznata gustoća tvari sastavljene od običnih atoma. Prema tome, crne rupe se dijele na tri skupine: 1.Crne jame s većom gustoćom od granične 2. Supermasivne crne rupe s manjom gustoćom od granične 3. Mini crna rupa s masom manjom od zvjezdane.

BUDUĆNOST

Jedna od teorija je da ćemo u budućnosti moći putovati kroz vrijeme preko crnih rupa. To je teoretski moguće ali problem je taj što ne možemo vladati rupama pa ne znamo gdje će nas izbaciti. Teorija koja bi nam to omogućila govori da svaka crna rupa završava tzv. bijelom rupom koja izbacuje sve što uđe u crne rupe (a možda i u drugo vrijeme). Drugi problem je taj da ne postoji nikakvo prijevozno sredstvo koje bi moglo izdržati pritisak rupe i najvjerojatnije bi izgorjeli unutar crnih rupa.

Supermassive black hole


Comments

    There are no comments for this Glog.