Batalia de la Waterloo

In Glogpedia

by AlinBarba
Last updated 4 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
European history
Grade:
10

Toggle fullscreen Print glog
Batalia de la Waterloo

Batalia de la Waterloo

Desfasurarea armatelor(Albastru=Franta/Rosu=Anglia)

Numele acestei localitati din Belgia actuala este celebru in intreaga lume. El rezoneaza in constiinta fiecariua dintre noi, pasionat de istorie sau nu. E locul caderii lui Napoleon de pe soclul pe care il construise dupa ce ingenunchease marile puteri ale Europei; cu toate acestea, in mod paradoxal, e si momentul in care acest mic corsican,care a influentat decisiv destinul batranului continent, a intrat in mitologie.

In seara zilei de 7 martie 1815, la palatul imperial din Viena a avut loc un bal organizat de Curtea austriaca in onoarea suveranilor si reprezentantilor puterilor europene inturniti acolo. Deodata, in mijlocul balului, o veste de necrezut se raspandeste prin toate salile palatului. Un curier adusese stirea ca Napoleon plecase din Elba, debarcase in Franta si se indrepta, neinarmat, spre Paris. Lumea uluita paraseste balul.Napoleon a fost primit cu un entuziasm extraordinar, indeosebi de garnizoanele din sud. In dimineata zilei de 7 martie, in satul La Mure, Napoleon se apropie de soldatii trimisi mpotriva sa. "Ma cunoasteti?" "Da,da!" "Daca printre voi se gaseste cineva care vrea sa-si ucida imparatul, sa traga!". In strigate de bucurie, soldatii s-au repezit sa il atinga si sa ii sarute mainile.

Pe 18 iunie 2015, s-au implinit 200 de ani de la Waterloo

Imparatul seintoarce

Napoleon

Wellington

Blücher

Cei trei comandanti

Campania a început bine pentru Napoleon. Deși aliații știau că francezii își concentrează forțele în zona Maubeuge și aveau destule informații cu privire la planurile lor, Napoleon a reușit să obțină întârzierea mișcărilor lui Wellington pentru 24 de ore. Primul atac a avut loc la 15 iunie, iar până la sfârșitul zilei planurile lui Napoleon mergeau ca pe roate.Ziua următoare au avut loc două lupte importante: la Ligny, între forțele conduse de Napoleon în persoană și prusacii lui Blücher, și la Quatre Bas, unde Wellington s-a confruntat cu forțele franceze conduse de Mareșalul Ney.

Deși Napoleon a fost victorios în acea zi – penetrând forțele lui Blücher după o zi întreagă de luptă, în timp ce Ney l-a luat pe Wellington prin surprindere, el a pierdut șansa de a obține o victorie decisivă împotriva adversarilor săi. Astfel, noaptea de 16-17 iunie avea să fie punctul de cotitură din campania sa... Cu toate acestea, situația nu se arăta a fi atât de grea pentru Napoleon. Armata prusacă a început să se retragă după ce pierduse în acea zi 20.000 de oameni, dintre care 8.000 dezerstaseră. Wellington a pierdut la rândul lui 5.000 de soldați, în timp ce pierderile lui Napoleon au ajuns la circa 11.000 de oameni. Se părea că Napoleon avea șanse destul de mari să-și adune toate forțele și să-l înfrângă pe Wellington, iar apoi să intre în Bruxelles victorios.

Ziua de 18 iunie a început destul de bine pentru Napoleon. Se părea că situația îi era favorabilă. Wellington nu-și concentrase toată armata la Waterloo pentru confruntarea cu Napoleon. În plus, cel puțin jumătate din armata sa era formată din soldați mult mai puțin experimentați decât soldații lui Napoleon. Prusacii erau la kilometri depărtare și din cauza drumurilor noroioase nu puteau ajunge la fața locului prea repede. Însă prusacii și-au revenit după înfrângerea suferită cu două zile înainte, iar intervenția lor avea să întoarcă balanța în favoarea Coaliției. În plus, în această ultimă bătălie, strategia lui Wellington s-a dovedit a fi mai bună decât cea a lui Napoleon.

Confuntare intre "dragonii" britanici si Garda Imperiala franceza

La Victoire est a nous!


Comments

  • 12clio 4 years ago

    12clio's avatar

    Bravo! Un glog bun!