Bardarbunga

In Glogpedia

by Wouter93
Last updated 5 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Earth Sciences
Grade:
9

Toggle fullscreen Print glog
Bardarbunga

Bardarbunga

Vulkaan in Ijsland die gedurende 6 maanden een enorme hoeveelheid lava uitstootte.

Tijdlijn

Augustus

Begin oktober:Lava-uitstroom heeft een omvang van 48 vierkante kilometer. (Dat is een oppervlakte die groter is dan Halle, maar net nog kleiner dan Leuven)Nog steeds geen sprake van afname in vulkanische activiteit.

Oktober

November

Maart

28 februari:De vulkaan is gestopt met uitbarsten.Er komen nog steeds vulkanische gassen vrij.De gassen die nu uitgestoten worden kunnen zelfs nog vervuilender zijn dan deze van de voorbije maanden.

Waar?

Wat?

Vorming van vulkanen door Platentektoniek

Waarom daar?

De Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat onttrekken zich van elkaar, waardoor er oceanische spreidingsruggen ontstaan onder de vorm van vulkanen. Op deze wijze is Ijsland ook ontstaan.

Filmfragment

Verdere info

Info

Eind augustus: Verschillende bevingenUiteindelijke uitbarstingCode rood, later omgezet naar code oranje. Het grootste gevaar voor vliegtuigen is achter de rug. Kilometer lange breuk waarlangs lava komt uitgestroomd.

Filmfragment

20 november:Lava-veld heeft zich ondertussen uitgebreid over zo'n 72 vierkante kilometer.(Dit is een grotere oppervlakte dan bijvoorbeeld Balen of Maaseik)Grootste uitstoot van lavastroom sinds 1972.Gevolgen:Aantal veldmuizen is sterk afgenomen in de buurt van Bardarbunga.Zure regenLuchtvervuilingProblemen vliegverkeerGelukkig wonen er niet veel mensen in de buurt, waardoor er geen direct gevaar is voor de bevolking.

Verdere info

Filmfragment

Info

Geschiedenis:Grootste vulkaanuitbarstingen

Klik op onderstaande link om te weten te komen welke de 10 grootste vulkaanuitbarstingen uit de geschiedenis waren. (M.b.t. aantal slachtoffers)http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-grootste-vulkanische-uitbarstingen/


Comments

    There are no comments for this Glog.