Avantguardisme

In Glogpedia

by mariabalaguermontero56bae8a3a5bbc
Last updated 6 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Other

Toggle fullscreen Print glog
Avantguardisme

L'AVANTGUARDISME

Va sorgir al 1909 amb el primer “Manifest futurista” de MarinettiVolia expressar l’exaltació mitjançant la violència i la guerra. Va modernitzar la civilització, amb la màquina i la velocitat. Dinamisme i expressivitat en la poesia: cal•ligrama,suprimir adjectius i signes de puntuacióJosep M. Junoy va ser l’introductor dels dos movimentsJoaquim Folguera, cubista i futurista.

El Cubisme

El Futurisme

Dadaisme, moviment principalment pictòric, en literatura no triomfa

El Dadaisme

Your headline here

Your paragraph here

Your headline here

Joan Salvat Papasseit

Joan Salvat i Papasseit neix a Barcelona el 16 de maig de 1894. Conegut sobretot com a poeta, és autor també d'articles, manifestos i altres proses de caire polític i social, és el més destacat de l'Avanguardisme català. La seva vida és intensa i marcada per una tuberculosi que l'acaba conduint precoçment a la mort.

Escritura automática, escriu el que et pasa pel cap.•Total llibertat a la fantasia de cada individu.•Conreu d’un llenguatge incoherent.•No pretenen crear, sinó destruir.•Ultrapassen la ratlla del bon gust que la moral de l’època tenia fixada.

Va néixer com a moviment pictòric al 1907 però com a literari no va començar fins 1913 a mans del poeta francès Guillaume ApollinaireLa característica principal és que van suprimir els signes de puntuació i van sorgir els cal•ligrames.

Surrealisme

J.V. Foix principal surrealista. Creuen més en els somnis que en la realitat

Volem cantar l'amor al perill, el costum a l'energia i a la temeritat. El valor, l'audàcia, la rebel•lia, seran elements essencials de la nostra poesia. La literatura ha exaltat fins avui la immobilitat del pensament, l'èxtasi i la son. Nosaltres volem exaltar el moviment agressiu, l'insomni febril, la cursa, el salt mortal, la bufetada i el cop de puny

És quan plou que ballo solVestit d’algues, or i escata,Hi ha un pany de mar al revoltI un tros de cel escarlata,Un ocell fa un giravoltI treu branques una mata,El casalot del pirataÉs un ample girasol.És quan plou que ballo solVestit d’algues, or i escata.

Maria Balaguer, Marta Cortés, Ana Alice Martínez, Joan Miguens i Marc Vicens

- http://www.escriptors.cat/autors/salvatpapasseitj/pagina.php?id_sec=2230- https://ca.wikipedia.org/wiki/Manifest_del_Futurisme


Comments

    There are no comments for this Glog.