Avantguardes

In Glogpedia

by helenarm1156bae87bebdc3
Last updated 5 years ago

Discipline:
Arts & Music
Subject:
Other
Grade:
7,8,9,10,11

Toggle fullscreen Print glog
Avantguardes

CUBISME

Avantguardes

JOAN SALVAT PAPASSEIT

El dadaisme és un moviment avantguardista que busca l’escriptura automàtica, esciure el que et vingui a la ment sense filtres. A vegades també feien ús de retalls de diari que els havien agradat, i així els seus poemes quedaven completament lliures, sense cap mena de métrica o rima marcades.“Els cubistes volen cobrir DADA de neu: us semblarà increïble però és així, volen buidar de neu la seva pipa per tapar DADA.N'estàs segur?Del tot, els fets han estat revelats per boques grotesques.Creuen que DADA pot impedir que practiquin el seu odiós comerç: Vendre l'art molt car."

Va néixer com a moviment pictòric a França al 1907, però no va ser fins al 1913 a mans de Guillaume Apollinaire. En l’art cubista les figures són descompostes en figures geomètriques, i existeix el mateix propòsit en la poesia, que busca fragmentar el poema barrejant imatges, disposant els versos de manera lliure, etc.El cal·ligrama és una composició poètica que descriu plàsticament un objecte combinant la literatura i el dibuix. “Sense els poetes, sense els artistes, els homes s'avorririen aviat de la monotonia natural. La idea sublim que tenen de l'univers cauria amb una velocitat vertiginosa.”

El surrealisme es va donar a conéixer a Françael 1924 amb la publicació d’un manifest del poeta André Breton. Aquest moviment intentava captar el món dels somnis, del subconscient, ja que el considerava un món més auténtic que el món de la realitat exterior."Creiem tant en la vida, en la vida en el seu aspecte més precari, en la vida real, naturalment, que finalment aquesta fe acaba per desaparèixer. Només li interessa la facilitat momentània, extremada, que ofereixen totes les coses."

DADAISME

FUTURISME

SURREALISME

Va néixer al 1909 amb el Manifest Futurista de Filippo Tommaso Marinetti. Amb aquesta declaració volia expandir un art i una cultura que trenquessin amb el passat, i preveiessin el futur. Els futuristes es veien atrets per l’esperit del perill, la competitivitat, la violència i la guerra, i va convertir la màquina en símbol de la cultura moderna. En la cultura es suprimien els signes de puntuació entre altres coses per tal de aconseguir dinamisme i velocitat expressiva. Trencaven versos per separar el poema i deixar les paraules flotant. “Volem cantar l'amor al perill, el costum a l'energia i a la temeritat.”“El valor, l'audàcia, la rebel·lia, seran elements essencials de la nostra poesia”

VIDAJoan Salvat i Papasseit va néixer a Barcelona al 16 de maig de 1894 i va morir de tuberculosi el 7 d’Agost de 1924. Fou un escriptor barceloní reconegut majoritàriament per ser un poeta d’Avantguarda. També redactava articles on simpatitzava amb el socialisme i l’anarquisme de l’època.OBRAEl seu estil era molt enèrgic i impulsiu i sobtava molt ja que la vida que portava era molt rutinària i tranquil·la degut a problemes de salut. Al 1919 va escriure Poemes en ondes hertzianes que constava de diferents parts, una d’elles era 54045. Aquesta part era un cal·ligrama on hi havia paraules soltes, majúscules en els mots més importants i formes característiques en les paraules depenen d’allò que expressaven.Algunes de les seves obres són El poema de La rosa als llavis, Les conspiracions i La gesta dels estels entre altres.

ALBA LARAPOL CARBONELLPAULA CAMPSHELENA RODRIGUEZGRUP 14


Comments

    There are no comments for this Glog.