Atrapat

In Glogpedia

by jenniferdoncelgarcia
Last updated 5 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Book Reports
Grade:
6,7,8,9

Toggle fullscreen Print glog
Atrapat

Breu resum del conte

Un estel atrapat a un arbre serveix per a desenvolupar una història amb tocs d'humor però que, a la vegada, presenta un aspecte molt realista: la manera de fer front a les situacions conflictives, a les coses que no ens agrada. La resolució que fa el Floyd, el protagonista del conte, aporta un toc de surrealisme: totes les coses que llença per aconseguir alliberar l'estel de l''arbre produeix l'efecte contrari: es queda ATRAPAT! Un llibre on la creativitat i les idees més il·lògiques són acceptades amb total normalitat. Aconseguirà Floyd alliberar el seu estel de l'arbre?

ATRAPATOliver Jeffers

1. Després de l'explicació del conte (a partir de crear un moment màgic, còmode, a partir de rutines d'inici i final del conte (encendre i apagar una espelma, per exemple), es procedirà a generar un diàleg amb els nens sobre l'humor i sobre quines escenes els hi han fet riure més i per què. Poc a poc, s'anirà construint la idea d'humor. 2. Per tal de mostrar el conte a la comunitat educativa es representarà aquest i es gravarà, on els propis personatges siguin els alumnes. Com que al conte apareixen més de 20 objectes que el Floyd llença a l'arbre, cada alumne representarà l'escena d'un objecte (i si falten objectes es crearan de nous). Un cop el vídeo estigui creat, aquest serà visionat per tota la classe i hauran de tornar a reflexionar sobre quina escena els hi ha semblat més humorística i per què. Serà una manera de comparar els elements que pot aportar la literatura explicada a partir d'un conte i a partir d'un material audiovisual.3. Per acabar de perfilar el concepte d'humor a la literatura es demanarà el treball cooperatiu de famílies amb els infants per tal de crear un petit racó, a la biblioteca d'aula, destinat a l'humor. El material literari es treballarà a partir de la lectura de contes diaris i del diàleg a posteriori, aspecte que els hi permetran establir comparacions, identificar quins elements literaris provoquen l'humor i potenciar el plaer per la lectura.

El conte explicat per l'autor

Aspectes literaris rellevants

Jeffers, O. (2011). Atrapat. Andana Editorial: València

Afavoreix una connexió amb el lector a partir del to humorístic, aconseguit a partir del text i les imatges. Es planteja un conflicte que es resol mitjançant del caos on es dóna, d'alguna manera, situacions il·lògiques que a la vegada són atraients pels infants. Per exemple: llençar un vaixell o fins i tot un camío de bombers a l'arbre per aconseguir que l''estel caigui d'aquest. Dóna el missatge que cal esforçar-se per a assolir els nostres objectius, malgrat que apareguin conflictes inesperats, tot presentat amb l'humor com a element distanciador d'una situació que provoca emocions negatives en els nens

La imatge acompanya el text i hi ha una coherència, segueix al text. El text explicita directament el que està passant, i la imatge dóna una mostra visual. És la combinació d'imatge i text el que dóna significació. Les il·lustracions acaben de perfilar el to còmic. La simplicitat de les il·lustracions focalitzen l'atenció en els aspectes que l'autor vol destacar.

Text: és un text manejable ja que es va presentar a partir de seqüències curtes i repetitives que permeten anticipar el que passarà, una major comprensió, adquirir vocabulari i interioritzar estructures lingüístiques simples i ajuda a memoritzar millor la història. El text infereix a l'infant en una acció que es va repetint amb diferents objectes i que desencadenen una mateixa conseqüència: que queden atrapats a l'arbre.

OBJECTIUS LITERARIS EN RELACIÓ A L'HUMOR 1) Formar esquemes interpretatius que ajudin a comprendre el món i les situacions que viu el personatge del conte. 2) Desenvolupar la capacitat infantil de jugar el joc literari però de forma activa. 3) Compartir llibres sota la temàtica de l'humor per veure com és tractat aquesta vessant des de la pròpia literatura.

Jennifer Doncel GarcíaNivell P4


Comments

    There are no comments for this Glog.