Atlantida-izgubljeni kontinent

In Glogpedia

by Patricija33
Last updated 9 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Ancient History

Toggle fullscreen Print glog
Atlantida-izgubljeni kontinent

Atlantida u grčkoj mitologiji otok je legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza. Prvi put Atlantidu spominje starogrčki filozof Platon, koji kaže da je ona razorena prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom. To je navodno bilo više od 9 400 godina prije Platona.

Atlantida-izgubljeni ''kontinent''

Navodno se u sredini nalazio glavni hram Posejdona.

Prema Platonu, Atlantida je bila velik otok, veličine kao Libija i Azija zajedno. Nalazio se s "one strane Heraklovih stupova" (Gibraltar). To je bila plodna i bogata zemlja koja je davala dvije žetve godišnje. Stanovništvo se bavilo poljoprivredom, stočarstvom i zanatima. Kopali su i topili rude. U izobilju je bilo zlata, najcjenjenijeg materijala. Raširen je bio i materijal "orihalk".U sredini otoka nalazila su se dva izvora; jedan s hladnom, a jedan s toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje, od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristraništa. Zemljom je vladao Atlant uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina, donosili zakone i sudili.

Atlantida je na kraju nestala i ne zna se razlog kako je mogla odjednom nestati. Postoji više teorija o njezinom nestanku, a neka o njih jest da se Atlantida i dan danas nalazi u unutrašnjosti Bermudskog trokuta.

Platonovi dijalozi Kritija i Timej, napisani oko 360. pr. Kr., najstarije su referencije o Atlantidi.


Comments

    There are no comments for this Glog.