Alfred Nobel

In Glogpedia

by Lorci
Last updated 8 years ago

Discipline:
Social Studies
Subject:
Historical biographies

Toggle fullscreen Print glog
Alfred Nobel

ALFRED NOBEL

Alfred Nobel (1833-1896) bio je prije svega poznat kao švedski kemičar, filantrop, mirotvorac, a nerijetko je sam sebe volio nazivati prijateljem čovječanstva.

Alfred Nobel rođen je u Stockholmu u obitelji gdje je prvo njegov otac pokušao sa novim izumima npr. njegov izum ako niste znali je šperploča, ali nije imao novca da svoje ideje ostvari. Alfred je uskoro sa svojom obitelji preselio u Rusiju gdje je zajedno sa svojom braćom imao najbolje učitelje, iako se financijski još nisu uspjeli oporaviti.

Za Nobela možemo reći kako je bio talentiran, nadaren , odnosno genijalac što svjedoče čak 355 izuma koje je patentirao.Može se reći kako je do kraja svog života ostao karizmatična osoba koja je uvijek tvrdila da unatoč zlobnim komentarima neistomišljenika je radio za dobrobit čovječanstva i kako je njegov cilj oduvijek bio širiti znanje.

Nobelova nagrada kao jedna od najcjenjenijih i najprestižnijih nagrada utemeljena je 29. lipnja 1900. godine. Kada smo spomenuli njegov ljubavni život i naveli Barunicu Kinsky, tada treba napomenuti kako je ona predložila Nobelovoj zakladi da utemelji nagradu za mir.Kako tračeva ima svugdje tako se i poneki veže uz život Alfreda Nobela. Naime tvrdi se kako nikad nije uvedena kategorija Nobela za matematiku zbog žene koju je Nobel navodno volio a bila je ljubavnica švedskog matematičara. To nikad nije dokazano.Činjenica je da se radi o jednoj od najdomljivijih osoba koja je postojala i koja je svijetu ostavila veliko i bogato naslijeđe.


Comments

    There are no comments for this Glog.