Accelerator De Particule

In Glogpedia

by 3n3a3n3a
Last updated 6 years ago

Discipline:
Science
Subject:
Technology

Toggle fullscreen Print glog
Accelerator De Particule

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ştiinţifice din istoria omenirii este gata de start.Oamenii de ştiinţă din jurul lumii au anunţat în cursul acestei săptămâni că au finalizat proiectul a ceea ce urmează să devină cel mai mare accelerator de particule realizat vreodată, ce va purta numele de International Linear Collider (ILC). Acceleratorul de particule se va întinde pe 31 de kilometri şi va fi folosit pentru a dezvălui proprietăţile materiei negre şi a altor particule fundamentale ce compun universul.

Accelerator departicule

Un accelerator de particule este o instalație complexă folosită în domeniul fizicii de înaltă energie pentru a accelera particule elementare. Se accelerează în general doar particulele ce poartă sarcină electrică. Accelerarea are loc sub acțiunea unor câmpuri electrice și magnetice. Este utilizat la studiul particulelor elementare și al structurii nucleului atomic. Există o mare varietate de acceleratoare de particule, ele putând fi clasificate după în funcție de forma traiectoriei fascicului de particule accelerate, caracterul câmpurilor acceleratoare, domeniul de energii imprimate particulelor și în funcție de natura particulelor accelerate. În acceleratoare este nevoie de asigurarea stabilității traiectoriei, adică menținerea permanentă a particulelor aflate în procesul accelerării pe traiectorii care să nu permită abateri mari de la traiectoria de echilibru(sau de referință).

Scopul accelerarii particulelorSinteză (formare) de noi elemente cu ajutorul ionilor grei accelerați.Găsirea celei mai mici particule subatomice, particula care stă la baza Universului.Ciocnirea cu alte particule staționare; ciocnire care rezultă în descompunerea în alte particule, ele putând fi urmărite și analizate cu diverse aparate (exemplu: camera cu ceață). Prin această ciocnire s-au descoperit cele mai multe particule subatomice.Se accelerează particula la viteze tot mai mari pentru a se analiza comportamentul ei. Spre exemplu electronul accelerat își mărește masa.Obținerea unui flux extrem de ridicat de radiații X într-o instalație acceleratoare denumită sincrotron.Acceleratorul de particule este inventat pentru a vedea ce s-a întâmplat după primele secunde de la marea explozie cosmică Big-Bang.

Scopul acestui instrument este de a înţelege exact din ce este format universul şi cum se „potrivesc” fiecare element. Oamenii de ştiinţă teoretizează că cea mai mare parte a Universului, 95% sau chiar mai mult, este compusă din materie neagră, însă nicio astfel de particulă nu a fost observată vreodată. Noul ILC ar trebui să permită cercetătorilor să creeze o astfel de particulă şi alte tipuri de particule prin ciocnirea fasciculelor de electroni şi de pozitroni.În acest moment se găsesc două mari obstacole în calea realizării International Linear Collider: identificarea unei ţări gazdă pentru proiect şi finanţarea sa. Japonia este în fruntea listei cu potenţiali candidaţi pentru găzduirea acestui accelerator de particule, cele două situri japoneze propuse aflându-se într-o zonă de munte, unde construcţia este ceva mai dificilă. Costul estimat al proiectului este de 7,8 miliarde de dolari americani, aproape de două ori mai mult decât a costat realizarea LHC, motiv pentru care s-ar putea dovedi dificil de obţinut fondurile necesare, chiar dacă costurile sunt împărţite între numeroasele ţări şi organizaţii ce vor trimite cercetători pentru a participa la acest proiect. „Momentan nu există surse clare de finanţare pentru construirea ILC”, a recunoscut Brian Foster, fizician şi director al European Linear Collider.

Atunci când particulele se ciocnesc în interiorul celui mai mare accelerator de particule, Large Hadron Collider (LHC), milioane de senzori ce înregistrează întregul proces generează aproximativ 1 petabyte de date pe secundă (un petabyte este echivalentul a un milion de gigabytes).Această cantitate de date este mult prea mare chiar şi pentru grila de calcul şi facilităţile de stocare ale Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) din întreaga lume.LHC este cel mai mare accelerator de particule din lume, ciocnind particulele între ele la o viteză de 99.999% din cea a luminii. Datele sunt măsurate la patru puncte aflate de-a lungul a 27 de kilometri. Aceste puncte de măsurare, cunoscute sub denumirile de ATLAS, LHCb, CMS şi ALICE, deţin fiecare datele propriilor experimente şi propriile lor colectoare de date ce au milioane de senzori.


Comments

    There are no comments for this Glog.