Next-Gen

Verona, XVI

by janajoksimovic757fa3f63c5714
Last updated 10 months ago

Discipline:
No category
Subject:
No topic
Grade:
8

Test Glog

Између костима XV и XVI века види се битна разлика. Припијене, лагане форме XV века, биле су украшене цакнама, прорезима и разним додацима који постепено нестају.Мода XVI века преузима постојеће форме, а затим оне постају пуније и масивније. Настају богати, дубоки набори, тешка и шумна пуноћа.

XVI век је време доласка нове хране у Европу.Најважнија биљка која је дошла у то време била је кукуруз. Ренесанса је такође и време првих куварица. По целој Европи настају збирке рецепата.

Верона, XVI век

Трејлери филмова`Romeo and Juliet`и `Marchant of Venice

Музички живот остварује се у црквама, али и у племићким дворовима и богатијим грађанским домовима.Основне карактеристике световне музике су вишегласје, љубавна тематика, песме посвећене забави, разоноди са мелодијом која је једноставна и блиска народној музици. Ренесанса је имала талентоване појединце чија дела имају трајни значај у историји музике.

Ренесанса је период 15. и 16. века.Не појављује се у свим земљама истовремено. Припремана је још у 14. веку, да би врхунац достигла тек у 16. веку.Најзначајнији центри ренесансе у Европи су били у Италији и Фландрији (Холандија, Белгија и део Француске).

Аутори:-Јана Јоксимовић-Андреа Ковачевић-Јован Обрадовић-Лазар Гавриловић


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.