Next-Gen

Uskršnji običaji u Hrvatskoj

by BarbaraTisanic
Last updated 3 years ago

Make a copy Make a copy function allows users to modify and save other users' Glogs.

Discipline:
No category
Subject:
No topic

Toggle fullscreen Print glog
Uskršnji običaji u Hrvatskoj

Uskršnji običaji u Hrvatskoj

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom.

EvanđeljePo suboti, u osvit prvog dana sedmice, dođe Marija Magdalena i ona druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres, jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi i odvali kamen i sjede na njega. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Kada dakle žene pogledaše, opaziše da je kamen od groba odvaljen; a bijaše vrlo velik.Zatim anđeo reče ženama: "Znam, vi tražite Isusa Nazarećanina raspetoga. Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu kako reče! Dođite i vidite mjesto gdje je ležao. Sjetite se samo što vam je navijestio dok je još bio u Galileji, kad je govorio: Sin čovječji treba da bude predan u ruke grešnicima, da bude raspet i da treći dan uskrsne. Potecite žurno i javite njegovim učenicima, i Petru, da je ustao od mrtvih. I gle, on pred vama ide u Galileju, ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče. Eto, rekoh vam."A one se žene sjetiše riječi Isusovih, brzo otiđoše s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše da obavijeste njegove učenike. I gle, Isus im iziđe ususret govoreći "Zdravo!" One poletješe k njemu, obujmiše mu noge i ničice mu se pokloniše. Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!"

Uskrsni običaji su vazmeno bdijenje, uskrsni krijesovi, odlazak na misu i bojanje jaja - pisanica.

Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su si ih međusobno darivali zaljubljeni s porukama (ovo se jaje za poljubac daje - Međimurje).Podravina - djevojke stavljaju ponosno dobivena jaja na prozor.Dubrovnik - mlade zaručniku daruju tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

Na sam Uskrs tradicionalno se blaguje šunka, a domaćice ispeku kruh i druge slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi na blagoslov u crkvu te se kasnije odlazi kućama na uskrsni objed i slavlje.

Veliko uskršnje jaje na Markovom trgu u Zagrebu.


Tags

Comments

    There are no comments for this Glog.