Next-Gen

Okovani Prometej

by LjiljanaL
Last updated 3 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Literature

Toggle fullscreen Print glog
Okovani Prometej

OKOVANIPROMETEJ- Eshil -

___

___

Bogovima je ukrao vatru i darovao je ljudima.Zeus ga kažnjava - naređuje Hefestu da ga prikuje za stijenu u kavkaskoj pustoši (Kavkaz - "kraj svijeta").Okean i zbor Okeanovih kćeri ga oplakuju.Okean savjetuje Prometeju da se pokori Zeusu no Prometej ne odustaje. Zeus je ljut, zemlja se trese i proguta Prometeja.Pada u bezdan Hada.

Lik pobunjenika koji se sukobljavas autoritetom osobito je zanimljiv piscima romantizma.Tako je i lik Eshilova Prometeja nadahnuo J.W.Goethea za pjesmu Prometej.

___

Eshil (6.st. pr.Kr.), starogrčki dramatičar, jedan od trojice slavnih tragičara, uz Sofokla i Euripida. Smatramo ga ocem grčke tragedije Osim tragedija pisao je i satirske igre i elegije.

Moreau,Okovani Prometej

___

1. Prometejevo okivanjeVlast, Sila i Hefest vode Prometeja da ga prikuju uz stijene i da gaizoliraju od svijeta. Hefest nema baš preveliku volju da prikuje nevinužrtvu koja je optužena pod kaznom da je pomagala ljudima, ali ga ipak okuje.2. Dolazak OkeanidaOkeanide dolaze i govore Prometeju kako su one uz njega i kako će mu uvijek pomagati. Na njihov upit zašto je okovan, dobile su već poznati odgovor da je razlog taj što se Zeusu nije sviđalo njegovo pomaganje ljudima.3. Dolazak OkeanaOkean dolazi i govori Prometeju da mu je on prijatelj i da će uvijek stati na njegovu stranu, ali da bi ipak bilo pametno poslušati Zeusa i prikloniti se njegovim zakonima, a uza sve to živjeti bez problema. Prometeju se Okeanovo razmišljanje nikako ne sviđa.4. Dolazak IjeK Prometeju dolazi Ija, nesuđena Zeusova žena, koja je razočaranasvojom sudbinom i traži od Prometeja pomoć koju će dobiti u kazivanju svoje daljne sudbine. Prometej joj je rekao da je njegovo oslobođenje u rukama njenih i Zeusovih nasljednika.5. Hermo u prepirci sa PrometejemPo nagovoru Zeusa, k Prometeju dolazi Hermo, glasnik i sin Zeusov, ne bi ii doznao tajnu o Prometejevom oslobođenju. Prometej to nije nikako htio odati i Hermo je otišao uz napomenu Prometeju da će doživjeti nesretan svršetak.6. BezdanOstvarila se Hermova procjena budućnosti. Počeo je užas:vihori, munje, gromovi; oblaci se vuku nebom, zemlja se trese. I riječi su postale djelom. Stijene su se počele urušavati. Bezdan proguta sve.


Comments

    There are no comments for this Glog.