Next-Gen

Glagoljica

by LjiljanaL
Last updated 3 years ago

Discipline:
Language Arts
Subject:
Oral Communication

Toggle fullscreen Print glog
Glagoljica

Sveta braća propovjednici su kršćanstva koji su zajedno postavili temelje slavenske pismenosti sastavljanjem glagoljskog pisma i prevođenjem crkvenih knjiga. Rim ih je proglasio svetima. Već početkom 863. godine braća se nalaze u Moravskoj i tu borave 40 mjeseci na molbu moravskog kneza Rastislava i šire kršćansku vjeru na slavenskom jeziku.Braća su se za ovaj posao ozbiljno spremila, Ćiril je sastavio prvo slavensko pismo – glagoljicu.

Centri glagoljice u Istri bili su Roč i Hum. Glagoljica je pismo, kojim se Hrvati služe već preko tisuću godina. Njome su se pisali kako staroslavenski tekstovi hrvatske redakcije – osobito crkvene bogoslužne knjige, tako i hrvatski tekstovi najrazličitijih namjena. Glagoljica se najduže održala upravo među Hrvatima u Istri i Primorju.

Beramski brevijar, XV. st.

glagoljski misal iz 1483.

Bašćanska ploča oko 1100. godine.

Glagoljska početnica za djecu iz 1527.

Hrvojev misal, XV.st

Glagoljica je fonološko pismo sastavljeno u drugoj polovici 9. stoljeća za Slavene u Moravskoj.Djelo je jednog čovjeka - Konstantina Ćirila.Dobila je ime po četvrtom slovu 'glagolu', što znači 'govoriti'.Glagoljica je pismo kojim su se služili Hrvati, ali i drugi slavenski narodi (koristila se u Moravskoj, Češkoj, Panoniji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni, Rusiji, Hrvatskoj).U 12. stoljeću glagoljica je izišla iz upotrebe u većini slavenskih zemalja osim iz Hrvatske, gdje se dalje razvijala u narednim stoljećima.Najviše se upotrebljavala u Hrvatskom primorju i u sjevernoj Dalmaciji. Stariji je tip glagoljice obla, a mlađi uglata glagoljica (hrv. g.). U crkvenim knjigama u Hrvatskoj upotrebljavala se do 1927. godine.

fonološko pismo sastavljeno u IX.st.


Comments

    There are no comments for this Glog.