Glog thumbnail

To view Glogster properly,
use the Flash Plug-in. If your system is not playing correctly, download a new plug-in.

Glog text

Klimaatverandering

poster yourself

Het klimaat verandert de laatste jaren snel doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dier- en plantsoorten dreigen uit te sterven en over een tijd dreigt ook de mens in gevaar te komen. Volgens wetenschappers van de IPCC komt dit grotendeels door onszelf. Klimaatverandering is een serieus probleem dat moet worden aangepakt, dat vindt ook wetenschapper Jeremy Rifkin. Op deze poster worden zijn theroriën behandeld in combinatie met enkele feiten over de klimaatverandering.

* Wetenschappers voorspellen dat over 20 jaar de zomers op de Noordpool ijsvrij zijn, dat is voor sinds 300 miljoen jaar. * Als we niks doen is het mogelijk dat over 30/40 jaar de wereld ten ondergaat door de klimaatrverandering. * James Hansen, dé klimatoloog van de amerikaanse overheid en leider van het NASA-ruimtevaartprogramma heeft met zijn team onderzoek gedaan op de bodem van de oceaan en beweert dat zelfs als er wordt bezuinigd, deze eeuw de aarde nog 6 graden op zal warmen. Als de temperatuur met 6 graden zal stijgen betekent dit het einde van de menselijke beschaving.

Enkele (schokkende) feiten die Jeremy Rifkin ons bijbrengt over de klimaatverandering

poster yourself

- Jeremy Rifkin noemt de financiële crisis, de energie crisis, en de klimaat verandering als grootste problemen in het heden die elkaar versterken en daardoor, als we niks doen, fataal zal zijn. Als we de financiële crisis op willen lossen zal de klimaatverandering sneller gaan omdat er bij toename van productie meer CO² vrijkomt. - Alles is gebaseerd op fossiele brandstoffen, de maatschappij heeft niet door dat we fossiele brandstoffen gebruiken voor alles, kleding, bouwmaterialen, etc. Maar ook de fossiele brandstoffen dreigen op te gaan in de loop der tijd. - Volgens Jeremy Rifkin onderschatten we hoe snel de klimaatverandering eigenlijk gaat. Gletsjers gaan smelten, over 30 – 40 jaar van nu is 60 % van de gletsjers weg. 1/6 van de mensen hangen af van het water van die gletsjers, we hebben het dan over: drinkwater, irrigatie, etc. Er komen in de Mexicaanse golf meer orkanen, de zware orkanen hebben zich inmiddels al verdubbelt. - De voorpselling van de verhoging van de temperatuur is 3 graden, dit is nog optimistisch gezien. Dat is dezelfde temperatuur die we 3 miljoen jaar terug. Ongeveer 20 – 25% van de dieren en plantsoorten sterven af. Van de bekende soorten sterft dan ongeveer 60 – 70 % af. - De grond van Siberië is bedekt met een grote laag ijs, de grond is praktisch bevroren maar nu gaat die grond smelten. Het probleem hiermee is dat er onder die grond heel veel Co2 en methaan is opgeslagen. Als dat smelt dan komen de stoffen vrij en zal dat een gigantische invloed hebben. "Het is praktische een tikkende tijdbom."

Wij vinden zelf dat deze overtuigingen van jeremy Rifkin nogal angstaanjagend zijn. De mensheid is gedoemd, zelfs de klimatoloog van de VN zegt het. We kunnen het blijven ontkennen en onderschatten maar het probleem is er wel echt. Dat weten we nu zeker. Dit zijn niet een paar cynische doemdenkers met een mening, dit zijn feiten. En wij weten nu ook als een feit dat we er iets moet gebeuren aan klimaat verandering.

Door Kimberley Neysen, Lisanne Wezenaar en Romy Coers (Q3b)

Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de Europese Unie (EU) de stijging van de temperatuur beperken tot maximaal 2 graden Celsius. Dit betekent dat de wereldwijde CO2-uitstoot in het jaar 2050 zeker 50 tot 85 procent lager moet zijn dan in 2000. In Nederland en de rest van de industrile wereld moet de CO2-uitstoot in 2050 zeker 80 tot 95 procent lager zijn dan in 1990.

poster yourself

poster yourself

poster

Glog thumbnail

Youtube videos on Glog